Om thaiboksning

Muaythai eller thaiboksning er en kampsport, der stammer fra Thailand. Stilarten er udviklet og benyttet af den thailandske hær i krige, gennem de seneste 1000 år. Som man kender thaiboksning i dag, bærer man boksehandsker, tand- og skridtbeskytter og nogle gange hjelm og skinner. Kampene foregår i boksering og styres af en dommer, som man kender det fra en boksekamp.

Indtil begyndelsen af 1900-tallet var Muaythai en hårdfør sport, men der blev indført flere regler i sporten af samme karakter som vestlig boksning. Det store kampareal blev udskiftet med en boksering. Det tynde reb om hænderne, blev udskiftet med mere beskyttende boksehandsker. De lange kampe, der normalt kæmpes, til den ene opgiver, blev også udskiftet med omgange på tid. Dermed blev Muaythai til en officiel sportsgren og blev internationalt kendt som Thaiboksning.

I Thailand anses thaiboksning som landets nationalsport og i dag er der mere end 65.000 professionelle udøvere i landet. Kæmperne bor og træner i klubber, hvor en normal dagligdag består af 2 gange træning på hver omkring 2-3 timer.

Selvom thaiboksning kan være meget farligt, vælger mange familier at sende deres børn til klubberne, i håb om at de kan brødføde familien. Man kan nemlig tjene en god løn som thaibokser i Thailand, faktisk mere end majoriteten gør i landet.
De seneste årtier har de bedste kæmpere kunne konkurrere på de største og mest anerkendte Muaythai-stadions, hvor konkurrencen og pengepræmierne kan være meget store.

Muaythais historie og thaiboksnings indtog i Danmark

70’erne: Muaythai til Europa

Muaythai kom til Europa omkring 70’erne – faktisk samtidig med Kickboksning. Kickboksning er opfundet i Japan og er en udspringer, der kombinerer Muaythai med karate. Da flere kampsportsinteresserede rejste hjem fra Japan, blev de første klubber åbnet. Der blev både trænet Muaythai og kickboksning.

80’erne: Muaythai til Danmark

I begyndelsen af 80’erne åbnede den første klub i Danmark: Shaolin Boxer af Benny Jacobsen på Vesterbro. Han tog hollandske topkæmpere med op feks. Peter Aerts, der på dette tidspunkt boede og trænede i Danmark. Klubben blev senere udvidet til henholdsvis Roskilde og Odense.

På daværende tidspunkt fandtes der ikke nogle rigtige forbund, der organiserede kampe for hhv. Kick- og Thaiboksning, så det var på det tidspunkt almindeligt, at de to stilarter kæmpede mod hinanden.

90’erne: Opdeling af thaiboksning og kickboksning

I 90’erne åbnede der flere og flere klubber i landet, også klubber som kun tilbød Muaythai undervisning. Da clinchen udgør en stor forskel mellem thai- og kickboksning, blev der behov for at opdele de to sportsgrene.

I slut 90’erne og start 00’erne blev der afholdt flere og flere stævner udelukkende bestående af thaiboksning. Danmark fik flere kæmpere og med årene også de første professionelle danske kæmpere.

2002: Dannelsen af Dansk Muaythai Forbund

Da en gruppe af klubber, deltog ved EM i Muaythai i Frankrig i 2002, blev det anbefalet, at Danmark dannede et forbund, der skulle tilslutte sig IFMA.
Samme år i december blev den første generalforsamling afholdt, hvor bestyrelsesmedlemmer blev stemt ind og regelsæt og vedtægter blev vedtaget.

Året forinden blev DKTF (Dansk Kick- og Thaiboksning Forbund) stiftet, primært af folk fra kickboksning miljøet. Da man stiftede DKTF, valgte man at fjerne albue- og knæteknikker mod hovedet, da man fra DIF’s (Dansk Idræts forbund) side, fandt det for voldsomt, at have det med i regelsættet.
Da disse teknikker udgør en stor del af hvad thaiboksning er, valgte man at lave et forbund, der udelukkende beskæftiger sig med dette.

DKMF tilsluttede sig IFMA (International Federation of Muaythai Associations) og DKTF tilsluttede sig WAKO (World Amatuer Kickboxing Organisation).

Danmark har opnået følgende under IFMA:

NM: 10 guld
EM: 2 guld, 4 sølv, 7 bronze
VM: 5 guld, 7 sølv, 17 bronze
NM WMC: 3 guld
WMC international: 1 guld